Saturday, 12 July 2014

Sepanjang aku duduk di Uitm Shah Alam sehingga sekarang

ASSALAMUALAIKUMWAROHMATULLAHIWABAROKATUH..


Assalamualaikum and holla to everyone . As promised, this post wil be totally about my week experience in UITM Shah Alam a.k.a UITMSA where the orientation week is called Minggu Destini Siswa . But i wil tell my story in both in bahasa rojak yaa :D *bajett

First day in uitm :
lastmonth in 1JUNE2014 dimana hari dan tarikh yang perlu aku mendaftarkan diri aku ke Uitm Shah Alam. Aku dihantar oleh family aku , my aunt , my cousins and my brother in law who are working in area shah alam to help me to lifted my barang yang begitu banyak sepertinya nak duduk dekat sana bertahun tahun. Padahal 3tahun je pun. hehee. thanks to them ! muahhh . Actually i'm SEROJARIAN not mawarian but in MDS or what we called Minggu Destini Siswa aku di quarantined in one week for mds . at that same time, aku perlu tinggal di kolej mawar for one week sebab semua students yang baru mendaftar kena stay sana. 

first day went to kolej mawar, one of the hostel available in UITM Shah Alam , i got the key for my room and my room is ground floor . Oh heaven ! no need to climb the stairs on second floor , third floor and so onn. yeayy! after i got the key ang got em my room, i already have a new friend that i called Nad and neena . dalam satu bilik ada tiga orang. hihhii . on of them come from putrajayaa and another one come from na na na ganung kiteeee . lucky me ! they're sporting and friendly but the first time semua shyshy cat nak bercakap just hanya mampu memberi senyuman yang teramat manis. lalalalalaa but after that yang malu tadi tu bertukar menjadi sengal , dan boleh bergurau senda dan sekarang kitorang bukan mainn rapat lagi . hehe

Selepas siap semua mendaftar , akak akak faci panggil budak budak yang baru berdaftar ni berkumpul di dewan makan kolej mawar . Maka bermulaa lah MDS a.k.a MINGGU DESTINI SISWA !!

mesti ramai yang nak tahu kan best ke tak Mds tu . kay honestly aku cakap TAK BEST LANGSUNG ! ops sorry akak seniorr . ehehhe . kenapa aku cakap macam tu ? kay aku story. you know what ? aku dah malas laa nak kena bangun awal pagi which is in 4 a.m omaigadd dengan matanya mengantuk dengan tak cukup tidurnyaa . dah la malam asyik tidur lambat . program pukul 1pagi 2pagi baru habis. what the ! but kesabaran itu still ada lagi dalam diri aku ni . haihh . menyakai je kerja mds ni .

Bla bla blaaaa ..... dah habis Mds . Yeayyy ! semua happy ahh . dah tak payah bangun pagi, tidur lambat. kena marah akak senior abang senior . ada rocall . naik bas turun bas . lari sana lari sini . haiyyooo .

So, hari last Mds tu budak budak printech macam aku ni semua angkut barang dari kolej mawar pindah ke kolej sebenar kitorang . That is KOLEJ SEROJAA . wootwooott . time tu kan , semua excited nak pergi ke kolej baru kitorang tautauu . hehee . kolej seroja ni jauh tauu . kena naik bas kalau dari mawar.

First time menjejakkan kami di kolej seroja , kami disambut meriah oleh pekerja pekerja di office seroja , oleh pengetua kolej kami dan suasananya memang nampak meriah lah even at that time kitorang berkeadaan penat mengangkat barang . so after buat pendaftaran kolej , isi apa yang disuruh . i got the key for my room and guess whattt ? my room is at the fifth floor . this is absolutely different with my room back in kolej mawar which is at ground floor . aaaa so many stairs to climb . huwaaaa but then i still trying to be positive ''accept it as a challenge Iffaaa" i said that to myself . 

3403 , that is my room number . kat dalam bilik tu ada 6 orang like dorm but bukan dorm sebab bilik lain semua 6 orang jugak and ada untuk 2orang . kolej seroja ada 3bangunan which is seroja 1 seroja 2 and seroja 3 . aku duduk di seroja 3 . dekat belakang sekali . so kena berjalan sikit :)

among i've stay in seroja . nothing happen to me but the first thing you must to know that dekat kolej seroja nih satu je yang terkenal dan kolej lain semua tak ada . semua orang cakap kolej seroja ni like a zoo . why i've said that ? yeahhh ! seroja ni banyak monyet or what we call ''kera'' ''beruk'' and soo onn . argh ! and bila dah sebulan lebih aku stay sini dah tiga kali the monkeys masuk dan buat sepah dalam bilik aku . so what i would to do ? terpaksa laa balik je dari kelas dengan penatnya letihnya kena kemas bilik . adoii . nasib baik roomate semua baikbaik sporting . hehee . loveyou girls .

First day pergi fakulti printech . okay lawaaaa . not bad . hehee . besar . so , dah ingat dah setiap subjek dekat mana kelasnyaa and so onnn . so , budak printech ni seramai 67 orang only in UiTM Shah Alam . dan kitorang dibahagi kepada two gorups which is group A and B and i'm in the group B .

after one week two weeks three weeks and a month stay sini , dah tahu dah serba sedikit di area shah alam ni like seksyen 7 seksyen 2 seksyen 17 seksyen 14 and so onn . dah boleh menyesuaikan diri dekat sini . Alhamdullillah :)

BUT the first thing kena ingat bila dapat belajar dekat sini , PANDAI BERJIMAT PANDAI JAGA DIRI . that is !

 so , itu jelah kot experience aku sepanjang aku duduk di UITM Shah Alam ni :) Alhamdulillah .

XOXO #IffaaZairi


! ♥ Terima kasih daun keladi ♥!

2 comments: